Mit Főzzek Ma?

Ötletes, gyors receptek kezdőknek és haladóknak, kísérletezőknek és kiváncsiaknak, dolgozó nőknek és kismamáknak, valamint mindenkinek, aki nem akar vagy nem tud a konyha rabja lenni, de szeretne jókat enni.


Hűsítő joghurtos meggyleves (Uzsi módra)

Elkészítési idő: 10 perc


Hozzávalók:

1 meggybefőtt (magozott, cukrozott)

1 kis natúr joghurt

3 dl tej (1,5 %-os), vagy tejszín (az ínyenceknek)

barna cukor vagy méz (ízlés szerint)

szegfűszeg (6-8 db)

őrölt fahéj (1 teáskanálnyi)

Eszközök:

1 db öblös tál

1 db tésztaszűrő (sűrű lyukú, min. 10 cm átmérőjű)

1 db kézi habverő (klasszikus, nagyi-féle)

1 db teáskanál

Elkészítés:

1. Fogd a tálat és öntsd bele a meggybefőtt levét a tésztaszűrőn keresztül (így nem potyognak bele a meggydarabok és könnyebb lesz a levet kikeverni).

2. Tedd félre a meggyet, majd a meggyléhez öntsd hozzá a többi hozzávalót (joghurtot, tejet, cukrot/mézet, fahéjat, szegfűszeget). Keverd el alaposan, hogy ne úszkáljanak benne helyes kis joghurt csomócskák.

3. Öntsd a lébe a meggydarabokat, majd keverd el. Tedd a hűtőbe letakarva 1 órára, és tálald leves csészékben, vagy műzlistálkákban!

Tippek:

Diétázóknak és cukorbetegeknek érdemes édesítőt tenni bele, vagy teljesen elhagyni a cukrot/mézet/édeskét, így kicsit savanykásabb ízt kapnak, de ez nem emeli meg a vércukorszintet annyira, hogy felkerüljön a tiltott ételek listájára.

Ha igazán "ütős" verziót szeretnél, tálaláskor nyomj a tetejére egy csinos kis tejszínhab kupacot. Ezzel ugyan a könnyű levest kalóriabombává alakítod, de remek "hangulatjavító" étek lesz belőle.

1197406__1.jpg


Kedvenc Batyus Sült Halam

(alias Ciromos-fűszervajas Halbatyu)

Elkészítési idő: 30-40 perc (előkészületekkel együtt)


Hozzávalók (4 személyre):

4 nagy hekktörzs (vagy más, fehér húsú tengeri hal)

2 csokor kapor

250 gr teavaj

3 citrom

só, bors


Eszközök:

4 db sütőpapír

1 db hústű

1 db kis lábos

1 db fakanál

1 db vágó kés

1 db merőkanál vagy szószos kanál

1 db citromfacsaró vagy gyümölcscentrifuga

frissentartó fólia (folpack)


Elkészítés:

1. Vagdosd be a hekktörzseket, majd sózd és borsozd be őket ízlés szerint és tedd félre letakarva frissentartó fóliával, hogy a fűszerek egy kicsit beszívódjanak.

2. Vagdosd fel apróra a kaprot, majd karikázz fel 2 citromot, közepes szeletekre. A harmadik citrom levét facsard ki és tedd mindet félre, de azért ne túl messzire.

3. Tegyük a vajat egy kis lábosba, olvasszuk fel lassű tűzön, majd szórjuk bele az apróra vágott kaprot. Keverd 1-2 percig, majd vedd le a tűzről és tedd félre.

4. Fogd a sütőpapírokat és egyenként hajtsd félbe őket. Nyisd ki őket és egyik felükre -mindegyik papírra külön-külön-  tégy 2-2 karika citromot, majd 1-1 hekket rájuk. Tégy még 1-2 karika citromot a haltörzsek tetejére is, majd fogd a merőkanalat és mindegyik halat locsold meg a kapros fűszervajjal bőségesen, majd csorgass utána egy kevés citromlevet.

5. Hajtsd a sütőpapír tetejét a halra és hajtogasd be a papír széleit, hogy ne folyjon ki a szaft sütés közben. Az így elkészült batyukat tedd a sütőrácsra.

6. Állítsd a sütőt 180 Celsius-fokra és süsd a batyukat 20 percig. Hogy biztosan tudd, megsültek-e, szúrd bele a halba a hústűt a papíron keresztül, hagyd benne 15 másodpercig, majd nézd meg, hogy forró-e a vége. Ha igen, készen van ez a könnyű és ínycsiklandó fogás.

Tippek:

Köretként jól illik hozzá a krumplipüré, a főtt rizs, vagy egy könnyű saláta, de önmagában is remek falat.

Ha nem akarod sütés után takarítani a sütőt, tegyél a rácsra alufóliát és arra pakold a batyukat. Így ha mégis kifolyna a finom szaft, nem ég rá sem a sütőlapra, sem a rácsra. Az elhasznált alufóliát meg egy elegnás mozdulattal ki lehet dobni a főzőcske után.

819773_fish_dish.jpg




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 1
Heti: 4
Havi: 3
Össz.: 8 123

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek
Mit Főzzek Ma? - © 2008 - 2024 - mitfozzekma.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »