Hűsítő joghurtos meggyleves (Uzsi módra)
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
1 meggybefőtt (magozott, cukrozott)
1 kis natúr joghurt
3 dl tej (1,5 %-os), vagy tejszín (az ínyenceknek)
barna cukor vagy méz (ízlés szerint)
szegfűszeg (6-8 db)
őrölt fahéj (1 teáskanálnyi)
Eszközök:
1 db öblös tál
1 db tésztaszűrő (sűrű lyukú, min. 10 cm átmérőjű)
1 db kézi habverő (klasszikus, nagyi-féle)
1 db teáskanál
Elkészítés:
1. Fogd a tálat és öntsd bele a meggybefőtt levét a tésztaszűrőn keresztül (így nem potyognak bele a meggydarabok és könnyebb lesz a levet kikeverni).
2. Tedd félre a meggyet, majd a meggyléhez öntsd hozzá a többi hozzávalót (joghurtot, tejet, cukrot/mézet, fahéjat, szegfűszeget). Keverd el alaposan, hogy ne úszkáljanak benne helyes kis joghurt csomócskák.
3. Öntsd a lébe a meggydarabokat, majd keverd el. Tedd a hűtőbe letakarva 1 órára, és tálald leves csészékben, vagy műzlistálkákban!
Tippek:
Diétázóknak és cukorbetegeknek érdemes édesítőt tenni bele, vagy teljesen elhagyni a cukrot/mézet/édeskét, így kicsit savanykásabb ízt kapnak, de ez nem emeli meg a vércukorszintet annyira, hogy felkerüljön a tiltott ételek listájára.
Ha igazán "ütős" verziót szeretnél, tálaláskor nyomj a tetejére egy csinos kis tejszínhab kupacot. Ezzel ugyan a könnyű levest kalóriabombává alakítod, de remek "hangulatjavító" étek lesz belőle.
Kedvenc Batyus Sült Halam
(alias Ciromos-fűszervajas Halbatyu)
Elkészítési idő: 30-40 perc (előkészületekkel együtt)
Hozzávalók (4 személyre):
4 nagy hekktörzs (vagy más, fehér húsú tengeri hal)
2 csokor kapor
250 gr teavaj
3 citrom
só, bors
Eszközök:
4 db sütőpapír
1 db hústű
1 db kis lábos
1 db fakanál
1 db vágó kés
1 db merőkanál vagy szószos kanál
1 db citromfacsaró vagy gyümölcscentrifuga
frissentartó fólia (folpack)
Elkészítés:
1. Vagdosd be a hekktörzseket, majd sózd és borsozd be őket ízlés szerint és tedd félre letakarva frissentartó fóliával, hogy a fűszerek egy kicsit beszívódjanak.
2. Vagdosd fel apróra a kaprot, majd karikázz fel 2 citromot, közepes szeletekre. A harmadik citrom levét facsard ki és tedd mindet félre, de azért ne túl messzire.
3. Tegyük a vajat egy kis lábosba, olvasszuk fel lassű tűzön, majd szórjuk bele az apróra vágott kaprot. Keverd 1-2 percig, majd vedd le a tűzről és tedd félre.
4. Fogd a sütőpapírokat és egyenként hajtsd félbe őket. Nyisd ki őket és egyik felükre -mindegyik papírra külön-külön- tégy 2-2 karika citromot, majd 1-1 hekket rájuk. Tégy még 1-2 karika citromot a haltörzsek tetejére is, majd fogd a merőkanalat és mindegyik halat locsold meg a kapros fűszervajjal bőségesen, majd csorgass utána egy kevés citromlevet.
5. Hajtsd a sütőpapír tetejét a halra és hajtogasd be a papír széleit, hogy ne folyjon ki a szaft sütés közben. Az így elkészült batyukat tedd a sütőrácsra.
6. Állítsd a sütőt 180 Celsius-fokra és süsd a batyukat 20 percig. Hogy biztosan tudd, megsültek-e, szúrd bele a halba a hústűt a papíron keresztül, hagyd benne 15 másodpercig, majd nézd meg, hogy forró-e a vége. Ha igen, készen van ez a könnyű és ínycsiklandó fogás.
Tippek:
Köretként jól illik hozzá a krumplipüré, a főtt rizs, vagy egy könnyű saláta, de önmagában is remek falat.
Ha nem akarod sütés után takarítani a sütőt, tegyél a rácsra alufóliát és arra pakold a batyukat. Így ha mégis kifolyna a finom szaft, nem ég rá sem a sütőlapra, sem a rácsra. Az elhasznált alufóliát meg egy elegnás mozdulattal ki lehet dobni a főzőcske után.